VNGK, nummer 2/2016
18 Feb, 2016
VNGK 2/16
De maart-april editie heeft als thema ‘de mond’, met o.a. een mooi artikel met antroposofisch tandarts Peter Borm.
* Voorwoord Vol van de mond, door Ellen Vunderink
* Column Bruggenbouwen: Tandheelkunde als bindmiddel, door Fred Neelissen
* ‘Het leven is wat je voor je kiezen krijgt’, in gesprek met Peter Borm, door Mira Kers en Els Smits
* Een gezonde mond in een gezond lichaam, door Anna Myrte Korteweg
* Diagnose in een lach, door Karlien Bongers
* Blokkades vinden en opheffen, de bio-energetische aanpak van Bert Heintzberger, door Els Smits
* Voetreflexologie en het hart, door Geeske Lanting
* Nieuwe rubriek valkuilen in therapeutisch handelen: Anamnese, van vragenlijst tot verslaglegging, door Toine de graaf en Fleur Kortekaas
* De praktijk van Hilda van Stee, door Anna Myrte Korteweg
* Casuïstiek: Dupuytren, door Luise-Anna Kroon
* Co-enzym Q10 bewijst zich bij hartfalen, door Toine de Graaf
* Magnetiseur Harry Smit over zijn aanpak, door Toine de Graaf
* Ziektebeeld: Trauma’s, door Martha van der Wal-Sulter
* Reflexpunt: Ik vond mijn stilte, door Mira Kers
Voorwoord: Vol van de Mond
Een tijd geleden stond bio-energetisch tandarts Bert Heintzberger in dit tijdschrift. Hij had zoveel te vertellen dat hij vroeg of we hem nog een keer ruimte wilden geven. Dat wilden we graag want zijn verhaal boeide ons mateloos. Toen we daarover spraken in de redactieraad, kwamen we tot de conclusie dat de mond het verdient om een keer de rode draad te zijn van VNGK. In deze editie dus volop aandacht voor de mond en het gebit.
Volgens het spreekwoord zijn de ogen de spiegel van de ziel. Maar uit de artikelen over de mond blijkt dat ook onze mond een spiegel is voor hoe het met ons gaat. Dat werd mij pijnlijk duidelijk bij de eerste keer dat ik een kies brak. Toen het gebeurde, drong ineens tot me door dat ik te veel wilde en mijn tanden in te veel dingen zette. Helaas ben ik geen ezel en is het me nog twee keer gebeurd. Ik hoop nu dat drie keer de cirkel rond maakt want ik ben niet zo gek op de tandarts.
Desondanks raken de verhalen in deze editie me en vind ik ze enorm interessant. Peter Borm, antroposofisch tandarts, vertelt dat hij pas na dertig jaar begreep dat je het leven voor je kiezen krijgt en dat je, als je er iets van wilt maken, je tanden erin moet zetten. Wat hij daarmee precies bedoelt, vertelt hij in dit nummer. Bert Heintzberger zet de mond in het totale perspectief van ons wezen. En nu noem ik maar twee van de verhalen die over de mond gaan in deze editie. Wie weet, heb jij na deze verhalen ook de mond vol van onze mond.
Veel leesplezier!