VNIG, nummer 5/2024

28 Aug, 2024


In de september oktober editie staat o.a. een mooi artikel van Pam de Sterke over 'Een oosterse kijk op nek- en schouderklachten'.

* Atlas en Sisyphus, door Els Smits
* Afscheid, door Henne Arnolt Verschuren
* Nekklachten benaderd vanuit de YIN-therapie, door Rixt Wolters en Tealinda Hoogeboom 
* Bowentherapie, door Annelies van Scheppingen 
* Een oosterse kijk op nek- en schouderklachten, door Pam de Sterke 
* Puzzelen, door Marieke Lebbink
* De praktijk van Marijke Steenbergen, door Ingrid van Dijk 
* Homeopathie in de laatste levensfase, door Lilian Peters 
* Homeopathie biedt postcovidpatiënten perspectief, door Michel de Sonnaville 
* COCOZ-2 genereert 'keuzehulp' voor reguliere zorgverleners, door Toine de Graaf 
* Houd je brein in conditie, door Miriam Notenboom 
* Totaalaanpak van de ziekte van Lyme, door Els Smits 
* Van proving naar praktijk, door Armelle Demmers 
* Nieuw WHO-concept-beleidsplan TCIH, door Fleur Kortekaas 
* RBCZ: toen en nu 
* Wat ik nou toch heb meegemaakt!, door Brenda Dekkers 
* Schermbelasting, door Karlien Bongers

Voorwoord: Atlas en Sisyphys

Mijn zoon en ik zijn echt rollers. Altijd maar weer die steen de berg op duwen. We grappen met elkaar: weer lekker gerold vandaag? Pijn in je schouders krijg je ervan, elke dag weer die last van de wereld erop torsen. We hebben voor het gemak een contaminatie gemaakt van de straffen van Atlas en Sisyphus uit de Griekse mythologie. Uiteraard zijn wij niet de enigen en bevinden we ons in een illuster gezelschap van mede-rollers.

Waaróm we zo nodig moeten rollen is natuurlijk een hele andere vraag. Het zegt iets over ons innerlijk en onze overtuigingen. Over aangenomen houdingen, letterlijk en figuurlijk. De accentartikelen in deze editie helpen mij - en hopelijk ook jou - als mens en zorgverlener om met een nieuwe blik het holistische beeld van nek- en schouderproblematiek verder te verdiepen.

In deze editie staat verder een breed spectrum aan andere onderwerpen die je kunnen helpen in de praktijkvoering of je kennis verbreden. De redactieraad helpt ons trouw bij de invulling van de inhoud. Maar ook jouw input is daarbij welkom! Mochten er onderwerpen zijn die volgens jou goed zijn om er eens aandacht aan te besteden neem dan contact op via redactie@vnig.nl

Tot slot een woord van dank aan onze columnist Henne Arnolt Verschuren. Hij verzorgde gedurende vijf jaar de openingscolumn van dit blad Life in Progress. We hebben genoten van zijn kijk op de thema's die in al die jaren zijn langsgekomen. Altijd weer had hij een insteek die we niet in de andere artikelen terugvonden. Waardevol en verrijkend. In zijn laatste zeer persoonlijke column neemt Henne Arnolt afscheid en vertelt ons waarom.

Henne Arnolt, we wensen je een mooie nieuwe koers.

Veel dank voor de mooie pareltjes die je voor het blad verzorgde!

Met hartelijke groeten,

Els

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter