Voed je Bacteriën - Het microbioom dieet - Saskia van As, arts
De darm staat centraal in ons lichaam. De mond, maag en darm spelen een belangrijke rol in de verwerking van voedsel. In de darm bevindt zich een groot deel van onze immuuncellen. De dikke darm bevat bovendien enorme hoeveelheden bacteriën die ons beschermen. Het grootste deel van de genen van deze bacteriën is ontcijferd en wordt aangeduid met de term ‘microbioom’.
Het blijkt dat een grote variatie van darmbacteriën belangrijk is voor de gezondheid. Je kan het darm-microbioom beïnvloeden door middel van voeding. Onze spijsvertering en ook de darmflora heeft zich ontwikkeld op basis van een ‘oerdieet’, een voedingspatroon dat niet veel zetmeel bevat, maar rijk is aan bladgroenten, knollen en kruiden. Het aantal gunstige bacteriën neemt dan ook toe door vezelrijk voedsel. Op hun beurt produceren darmbacteriën gezonde vetten die energie leveren en de darmwand voeden.
De bacteriën communiceren met elkaar en ook met de mens; er worden in de darm hersenhormonen geproduceerd die ons gevoel en zelfs ons gedrag beïnvloeden. Door de darmbacteriën te voeden wordt de weerstand en onze vitaliteit gestimuleerd. Het boek biedt inzicht in darmaandoeningen, bespreekt de diagnostische mogelijkheden bij maag- en darmklachten en onderbouwt op een duidelijke manier het belang van het microbioom dieet.
De auteur
Saskia van As is opgeleid als huisarts en heeft zich de afgelopen twintig jaar toegelegd op de diagnostiek van darmklachten en ontwikkelde een onderzoeksprotocol. Zij is auteur van de boeken Darmklachten, het boek dat besmetting met darmparasieten bespreekt en het boek SuperfoodBrood. Dit boek bevat recepten voor het maken van brood zonder granen en noten.